Založit webové stránky nebo eShop
 

JIŽNÍ AFRIKA

wildlife

Kdo je král?

 

SLON AFRICKÝ (LOXODONTA AFRICANA)
Třída: savci
Řád: chobotnatci
Čeleď: slonovití
V Africe žije slon africký ve dvou poddruzích - slon pralesní a slon savanový. Pralesní forma slona - samec: výška v kohoutku 2,35 m, hmotnost 2,8 až 3,2 tuny; samice: výška v kohoutku 2,1 m, hmotnost 1,8 až 2,5 tuny. Savanová forma slona afrického je robustnější - samec: výška v kohoutku 3,2 až 4 m, celková délka těla 7 až 9 m; samice: výška v kohoutku 2,5 až 3,4 m, celková délka těla 6,5 až 8,5 m. V přírodě se dožívají okolo 60 let.
Slon je největší suchozemské zvíře na zemi. Jeho chobot je velmi dlouhý, obratný a citlivý. Jedná se o nejsložitější svalový orgán ve zvířecí říši, který má přes 100 000 různých svalových vláken. Na konci chobotu se nacházejí dva citlivé hmatové "prstíky". Mláďata se v prvních měsících života učí, jak správně s chobotem zacházet. Hlava je robustní, přesto lebka slona je velmi lehká. Obsahuje spoustu dutin, které lebeční kosti odlehčují. Uši jsou velmi velké a slouží též k termoregulaci. Dva mohutné zuby (kly) mu vyrůstají z horní čelisti. Některé populace slona však kly postrádají. Sloni mají velmi jemný čich a dobrý sluch, nejslabším smyslem je zrak. Kůže slona postrádá srst, osrstěný je pouze konec ocasu. Kůže je pokrytá hmatovými chlupy. Obrovskou váhu těla nesou sloupovité nohy. Sloni jsou prstochodci, došlapují jen na špičky prstů. Ty jsou zarostlé ve svalech a kůži, takže vzniká plocha "chodidla". Chodidlo je vyztuženo pružným vazivovým polštářem, který tlumí otřesy a způsobuje, že se sloni dokážou navzdory své mohutnosti pohybovat naprosto tiše.
Sloni se živí rostlinou potravou. Denní spotřeba potravy je u dospělých jedinců mezi 150 až 300 kg. Vody vypijí mezi 100 až 220 litry.
Slon patří do "Velké pětky".
  

LEV (PANTHERA LEO)
Třída: savci
Řád: šelmy
Čeleď: kočkovití
 

LEVHART SKVRNITÝ (PANTHERA PARDUS PARDUS)
Třída: savci
Řád: šelmy
Čeleď: kočokvití

BUVOL KAFERSKÝ (SYNCERUS CAFFER)
Třída: savci
Řád: sudokopytníci
Čeleď: turovití
Buvol kaferský je tmavě zbarvený v odstínech černé barvy, je dlouhý 3,2 až 4,4 m. Výška v kohoutku je 1,4 m a váha dosahuje u samců 700 kg, u samic 550 kg.
Buvol je jedním z největších býložravců z čeledi turovitých africké savany. Buvol kaferský obývá velkou část Afriky, nalezneme ho v celém savanovém pásmu a v deštných lesích střední a západní Afriky. Mimo člověka a nemoci jsou přirozenými nepřáteli lvi, pro mláďata jsou nebezpečné i hyeny skvrnité. Buvol žije ve stádech, která jsou diferenciována do několika menších skupin. Potravu tvoří vysoká tráva, v období sucha spásá též vodní rostliny. Buvol je inteligentní, obratné a rychlé zvíře. Dokáže vyvinout rychlost 55km/h. Buvol patří do "Velké pětky". 

LEOPARD
 

NOSOROŽEC
 

ZEBRA
 

ŽIRAFA
 

 


 

 

 

TOPlist